Jednoduché řešení ventilace WC v restauraci

 

Jednoduché ovládání větracího ventilátoru z více míst

 

 

Vzhledem k mé profesi, jsem musel vyhovět požadavku majitele restauračního zařízení.

Jeho požadavkem, v nově zrekonstruovaném podniku bylo to, že měl v úmyslu použít jeden silnější a větší odsávací ventilátor pro sociální zařízení a to tak, aby v těchto prostorách bylo vyhotoveno odsávání mřížkami ve stropu s použitím jediného ventilátoru ovládaného z několika míst nezávisle na sobě a napojeného na sběrnou větev odsávacího potrubí.

Řešení se zpočátku jevilo jako zbytečně komplikované. Návrh majitele zněl ve smyslu použití spínacích relé. Zadání totiž znělo – při současném sepnutí osvětlení kterékoli kabinky WC se rozeběhne i ventilátor. Rozumějte, jedná se o WC v restauraci. Nejsou to veřejné toalety, na ně se vztahují trošičku jiná pravidla i podmínky.

Návrh s relé, jsem okamžitě odmítl. Zbytečný zdroj možných pozdějších poruch. Chtělo to jednoduché, minimalistické, úsporné a především levné řešení s možností, kdykoli toto změnit – bez potřeby někam lézt, něco bourat atp.
Podobným zadáním jsem se zabýval už před dávnými roky, ještě v době mých poučňovských let. Tehdy šlo o úplně něco jiného, avšak principielně velmi podobného.

Základem zapojení byly pětkové vypínače (jeden přívodní kontakt se dvěma nezávisle spínanými vývody. Prostě dvoukolíbkový vypínač.

 

 

Schematické znázornění

 

Obr.1 vypinač 5b schema značka
Dvouklapkový pětkový vypínač

 

Pro pochopení principu jsem ve schéma použil tři vypínače. Ve skutečnosti k tomuto zapojení vůbec nedošlo, protože mne napadlo úplně něco jiného, mnohem jednoduššího i levnějšího.

 

Obr. 2 ŘÍZENÍ VENTILÁTORU ZE TŘECH MÍST
Schéma obvodu spínání ventilátoru z více míst s použitím 5b

 

 

U každého vypínače byla však nutná jednoduchá úprava. Původně je vypínač ve dvouklapkovém provedení, toto jsem musel změnit a klapky vyměnit za jednu celoplošnou. Použil jsem bílé vypínače zn. SCHNEIDER.

Jak z obrázku vyplývá, zapojení je opravdu primitivní. Jelikož ventilátor i svítidla jsou v plastovém provedení, odpadla nutnost použití ochranného zemnícího vodiče.
Pro výkonovou dimenzi motoru 400W i světel 3x 60W (mohou být použity i úsporné žárovky) dostatečně vyhovuje, takže je možno použít tzv. světelný kabel 3x 1,5Ø (modrá, zelenožlutá a hnědá) s 10A-C jištěním – doporučuji provést, jako samostatný okruh.
Pro motor ventilátoru s vyšším příkonem, je nutné použít kabel 3x 2,5Ø a jištění (kvůli motoru) 16A-C, což zas není v souladu s pravidly jištění světelného okruhu s tak malým počtem svítidel. Aby bylo možno vyhovět bezpečnosti elektrického rozvodu, je potřeba vytvořit dva okruhy a použít kabel s více vodiči. Stačí kabel se dvěma fázovými a dvěma ochrannými vodiči. Prostě 5x 2,5Ø. Jeden fázový je veden od jističe 16A-C a připojen k motoru. Druhý fázový vodič (doporučuji stejnou fázi) od jističe 10A-C k vypínačům svítidel. Od vypínačů ke světlům už může vést kabel s 1,5Ø vodiči. Elektrikáři znají a kutilové amatéři by se do takové práce pouštět neměli. Kvůli blbosti vznikají vážné úrazy a mnohdy s fatálními následky. Také vypínače je potřeba vyměnit za dvouklapkovou jedničku (viz. Obr.3) A jako v předchozí verzi i zde je nutné vyměnit klapky za jednu plošnou – tedy za předpokladu, že chcete spínat dvě zařízení současně. V opačném případě, je možné ponechat původní klapkové provedení vypínače (stejně tak i v předchozím případě). Zapojení zůstává v podstatě stejné.

 

Obr. 3vypinač 2x 1schema značka
Dvouklapkový jedničkový vypínač

 

Pro skutečně zrealizované zapojení, jsem využil princip pohybového čidla ve svítidle. Při jakékoli detekci pohybu ve vstupní předsíňce k WC (společné pro Dámy a Pány) se spolu se světlem sepne i ventilátor a odsávacími mřížkami odcházejí nepříjemné pachy a to ze všech kabinek. Ať už tam někdo je nebo ne. K vývodu pohyb. čidla  pro žárovku jsem připojil i vodič vedoucí k ventilátoru. Vše funguje spolehlivě.

 

 

Verze 5b

Při vchodu do libovolné části WC(Dámy/Páni) si zákazník rozsvítí stropní svítidlo a tím současně i ventilátor. Ten funguje tak dlouho, dokud při odchodu zákazník nezhasne. Může nastat situace, kdy se současně sejdou dva lidé na obou WC. Ventilátor zapne ten, který jako první rozsvítí světlo ve své kabince a vypne ho ten, který jako poslední zhasne ať už je v jakékoli kabině.

 

 

Verze s pohybovým čidlem

Jelikož obě WC mají společnou vstupní předsíňku – vstupní chodbu, která je opatřena svítidlem s pohybovým čidlem, využil jsem tohoto pohybového spínání k zapnutí ventilátoru. Ventilátor funguje pouze podle nastaveného času na čidle – tj. od cca 5sec. do cca 7min. (v závislosti na modelu čidla ve svítidle). Samozřejmě, že osvětlení kabin je už provedeno běžným způsobem.

 

 

Možnosti

Samosebou, možné je „pohybovku“ využít i v kabinkách a sloučit s odvětrávacím ventilátorem. Ovšem to už by musela mít každá kabinka svůj vlastní ventilátor, což v mém případě nebylo žádoucí vzhledem k nákladům a požadavku.
Pořídit lze i ventilátory s tzv. vlastním doběhem, časovačem atd. Osobně se takovému řešení nebráním a vlastně se i přikláním. Ovšem každý zákazník má své osobní požadavky i finance, kterým se jakožto zhotovitel musím přizpůsobit.
Takhle znělo zadání a tomu jsem ke spokojenosti majitele restaurace vyhověl.

 

Poslední věc, kterou považuji za nutnou připomenout a to velmi důrazně

Chcete-li adaptovat nebo opravit elektrické rozvody ve svém obydlí, svěřte tuto práci skutečnému odborníkovi. Pouze zkušený elektromontér ví, co a proč dělá, kam může sáhnout, jak zabezpečit prostor proti úrazu elektrickým proudem nebo proti náhodnému a nechtěnému dotyku na živou část (pod napětím) vodiče. I když znáte princip elektroinstalačních prací, nemáte vžité bezpečnostní úkony a nedokážete vše spolehlivě zajistit. Odborník ví naprosto přesně, co má dělat a navíc, nese veškerou odpovědnost za veškerou prováděnou práci a to nejen při vlastní rekonstrukci, ale i po ní. Svým podpisem po ukončení prací, stvrzuje záruky bezpečného provozu veškerého zařízení. které bylo v rozsahu prováděných prací. Ránu od drátu pod napětím asi už dostal každý, tak víte jaké to je. Ve vlastním zájmu, takovým rekonstrukcím na vlastní pěst, se vyhněte. Pokud nemáte patřičné vzdělání v oboru elektro, mělo by pro pro každého být tabu, hrabat se v rozvaděči nebo jakkoli předělávat stávající elektroinstalaci. Elektřina druhou šanci nedává.

 

A ještě jedno, vážně poslední

Nevěřte marketingovým informacím o tzv. ÚSPORNÝCH ŽÁROVEK. Energii sice spoří, ani nevykazují vysoké tepelné ztráty ve smyslu vyzářeného tepla do okolí (tudíž nehrozí nebezpečí požáru), ale … použitím obyčejné klasické žárovky svou domácí spotřebu nijak zásadně neovlivníte. Ve výsledku se jedná řádově o desetikoruny navíc na ročním vyúčtování, které ani nepokryje náklady na pořízení drahých úsporek. Abyste pocítili vyšší spotřebu, museli byste mít minimálně 100ks 60W žárovek a všemi denně svítit. Pokud ve večerních hodinách svítíte, tak maximálně ve třech – čtyřech místnostech – obývací pokoj, kuchyň a dva dětské pokoje. Občas na WC, na chodbě/schodišti. Spočtěte si počet počet nejvíce používaných žárovek, čas jak dlouho svítíte a znásobte to počtem dní v roce. Možná budete překvapeni. Bohužel, klasické žárovky jsou odsouzeny k trvalému zániku, přestože se zas jejich produkce i prodej vrátily. Budou nahrazovány jinými světelnými zdroji, „úspornějšími“. Je však nutné uvědomit si, kde je ta skutečná úspora. Je snad ve vlastní spotřebě při svícení? Možná. Já však vidím i jiné náklady, které se musí do úspory počítat. Už při výrobě úsporného zdroje světla je využito více energie, než je tomu u klasické žárovky. Bohužel každá věc, vyrobená člověkem má omezenou životnost. To platí i u úsporek. Pokud se budeme chovat dle pokynů výrobce a takovou žárovku vhodíme do tříděného odpadu, pak na likvidaci je vynaloženo spousta dalších financí, které úsporu nápadně snižují. Oproti tomu náklady na pořízení, provoz a likvidaci klasické žárovky, jsou nepoměrně nižší, co do vynaložení výroby energie k výrobě, pořízení a likvidaci. Ano, provoz je sice dražší než je tomu u úsporek, ale v součtu všech zmíněných položek, jsou obyčejné žárovky stále úspornější. Vemte to na vědomí. Technologie, která by zaručila úsporu ve všech oblastech od počátku až do konce, prostě neexistuje. Možná se toho dočkáme při současném vývoji technologií za deset nebo až dvacet let. Přemýšlejte, počítejte a hlavně uvažujte, kam a komu své peníze dáváte. Nenechte se zmanipulovat médii, používejte svůj mozek, k tomu ho přeci máte.

 

V článku o LED, kdy jsem se zmiňoval o úspornosti provozu atd., jsem spíš než praktické využití stálého hlavního osvětlení v bytě, měl na mysli především pouze ozdobný efekt, nebo jako jakýsi doplněk ke stávajícímu osvětlení. Máte-li, (jako já) v kuchyni střední (230x150cmx60) reprezentační barový pult, můžete ho shora nasvítit několika bodovými LEDkami. Já to tak mám. Je to hezké, avšak pro stálé svícení zcela nepraktické.

Tak to by bylo pro tuto chvíli a okamžik asi vše. Vytvořte si svůj vlastní názor a třeba se se mnou o něj podělte. Díky všem.

Napsat komentář