Elektrické podlahové topení a termostat AURATON 3000

Koupelna a podlahové topení

Jistě nejsem první ani poslední, natož jediný elektrikář, který se setkal se zakázkou jejíž součástí je i požadavek na podlahové elektrické vytápění v koupelně. A zřejmě nejsem první, komu neznalý inteligent z pozice nadřízené osoby (bez patřičných vědomostí, zkušeností s absencí vzdělání k tomu náležící) zcela zničil veškerou přípravu a tím možnost provést svou práci kvalitně a profesionálně. Bohužel. Idioti jsou všudepřítomní. Vím to z vlastní zkušenosti. Jsem občas taky idiot.

Počínaje nákupem naprosto nevhodné topné rohože, resp. dvou rohoží o plošné velikosti  1m2 a výkonem 160W (na jednu rohož), do jediné koupelny opatřené sprchovým koutem a hydromasážní vanou. Firma v domnění, že ušetří, zakoupila dvě topné rohože namísto jedné (2m2). Úspora byla pouze zdánlivá. Na příkaz vedoucího pracovníka byla provedena pokládka obou rohoží, a to bez mé přítomnosti a možnosti proměřit odpory kabelů natož izolačních odporů ještě nepoložených rohoží. K měření jsem se dostal až po čtyřech dnech, kdy už rohože byly zality do flexi lepidla. V betonovém podkladu ani nebyly zhotoveny drážky pro přívodní kabeláž odporového vodiče ani teplotního čidla. Husí krky pro tyto kabely byly zkráceny tak, že sotva u podlahy vykukovaly ze zdi. Přitom veškerou elektro-přípravu jsem provedl ještě před betonáží a požadoval svou přítomnost, až se bude dělat betonová podlaha, abych mohl v případě potřeby zasáhnout a dohlédnout na správné odlití betonového podkladu pod rohoží. Veškeré práce, včetně nákupu a položení podlahového topení proběhlo bez mého vědomí. Výsledek byl jasný. Špatně uložené rohože (na nesprávných místech a nesprávným způsobem bez vytvarování prostřihem sítě). Rohože byly uloženy rovnoběžně cca s 15cm mezerou mezi nimi. Budiž, to by nebylo tak tragické jako to, že rohože byly zality bez jakékoli fixace téměř dvoucentimetrovou vrstvou flexibilního lepidla. Naštěstí, aspoň byl betonový podklad zpenetrován. Toto topení má být pod dlažbou a ztráty výkonu, spotřeba elektrické energie na ohřev podlahy budou velmi vysoké. A to i přesto, že majitel objektu bude topení zapínat s předstihem pouze v okamžiku, kdy bude mít v úmyslu koupelnu použít ke koupání/sprchování.

No, v rámci možností a s možným maximem jakéhosi napravení chyb při pokládce. Něco prostě ovlivnit a napravit nešlo, takže jsem se pokusil o jakousi nápravu. Nejsem na toto hrdý, přestože jsem to měl v úmyslu – vybourat rohože s tím, že se koupí jediná rozměrově vhodná do koupelnového prostoru, mi bylo zakázáno se slovy -„Nějak to udělejte!„. Podotýkám, nebyla to slova majitele, ale vedoucího pracovníka firmy, na jehož příkaz byly tyto rohože položeny.

Nutná dodatečná opravná úprava položených rohoží. Odsekání flexi lepidla až mezi první smyčku odporového kabelu za spojkou studeného konce.

 

Použité topné rohože a řídící termostat

2x Topný kabel ALPHATEC termo KABEL

Podlahová topná rohož BASIC LEP IN 2LF 160/1
230V 50Hz
160W/m2
0,5x2m=1m2
Celkový odpor 331ohmů

Termostat AURATON 3000 dual sensor
auraton-3000-1000x1000 

 

Po odsekání nezbytného lepidla a vytvoření drážek do betonu pro uložení teplotního čidla v nastaveném husím krku, který byl svévolně odříznut neobeznámeným a neznalým pracovníkem, a pro uložení kabeláže topných rohoží.

Je mi jasné, že tato „oprava“ není správným řešením. Avšak kdyby nebylo pochybení, absence snahy zjistit si informace – potažmo komunikace mezi lidmi ve firmě, nic z toho by se nestalo.

Z obou husích krků jsem vytáhl kabely a opětovně je společně protáhl tentokrát pouze jedním krkem, jak to mělo být od začátku. Prý to nešlo. Jak je tedy možné, že mě ano? Je to asi proto, že mám mozek, patřičné nástroje, zkušenosti a dovednosti a nebojím se je používat 😀 . Druhým krkem jsem protáhl samotné čidlo a konec nastaveného krku jsem uzavřel proti vniknutí nečistot.

 

 

 

Pokud si někdy budete zhotovovat nebo si necháte dělat elektrické topení v podlaze, důkladně si spočítejte náklady. Raději si vezměte dovolenou a kontrolujte kvalitu práce. Na internetu existuje spousta informací, videí i diskuzí. Tak, jak existuje mnoho výrobků a variant podlahového výhřevu, stejně tak existují informace týkající se konkrétního systému výhřevu. Avšak – podstata principu – chcete-li možnosti uložení a montáže je u všech podlahových topení stejná. Protože potřebujete ohřát povrch podlahy, nikoli do hloubky základní desku pod místností. Věnujte tomu svůj čas dřív, než se do něčeho takového pustíte. Věřte, hlupáci jsou i v profi firmách. Nespokojte se se slovy – „To je dobrý“. Takového člověka okamžitě vyhoďte, než vám způsobí tornádo v peněžence, případně smrt následkem úrazu elektrickým proudem. V lepším případě těžké popálení chodidel.

Přívod k podlahovému topení musí být veden kabelem zvlášť – minimálně třížilovým o průřezu 2,5mm2, ne že dovolíte napojení na stávající zásuvkový obvod, protože je to levnější a snadnější. Jištění musí být extra jističem (B16A) a chráničem (16A/0,30mA) nově dodaným do vašeho rozvaděče. Mějte na paměti bezpečí své rodiny i sebe sama.

Výše uvedený řídící inteligentní termostat obsahuje dva teplotní senzory. Jeden je uvnitř těla termostatu a druhý vede husím krkem do podlahy mezi smyčky odporového topného kabelu. Jak jsem zjistil, nejsem jediný kdo nerozuměl návodu zapojení. Proto zde uvádím funkční a ověřené schéma připojení  termostatu AURATON 3000 Dual Sensor. Každopádně, máte-li připraven elektrický přívod, použijte toto zapojení a bude vám to „chodit“. Ještě chci upozornit na jeden detail ohledně elektrické instalace. V každém manuálu k topným rohožím najdete návod, jak správně připravit přívodní kabeláž, husí krky a pod. Zmínka je i o použití instalační krabice KU68. Já použil extra hlubokou (má jakoby dvě patra). Je sice pravda, že použitý termostat se dodává s veškerými montážními prvky, tj. normální krabice KU68, šroubků a hmoždinek. Kromě 2,5m kabelu s čidlem na konci je dodávána i hranatá krabice do níž je možné termostat vložit, je to pro tzv. povrchovou montáž na zeď (viz tento obrázek). Záleží jenom na vás, kterou variantu si zvolíte. Pro montáž do zdi, použijte tu hlubší KU68, ne tu klasickou. Elektrikáři vědí o čem píši.

 

 

Schéma připojení termostatu

 

Napsat komentář