Pracovní zaměření

Postup práce

Jak to vypadá v praxi – co nejdřív, co pak a co nakonec

K projevení nezávazného zájmu máte následující možnosti:

  1. Napsat mi sms (i přes WhatsApp aplikaci) s dotazem přímo na telefon – zcela postačí základní informace o požadavku a adresou, kde má práce probíhat.
  2. Použít dotazový formulář v sekci  „Napište mi“ – zcela postačí základní informace o požadavku a adresou, kde má práce probíhat.

Veškerá práce probíhá v tzv. dvou hlavních fázích:

  1. Příprava a instalace kabelových rozvodů světelného a zásuvkového okruhu
  2. Zapojování a kompletace rozváděče, vypínačů, zásuvek a svítidel (svítidla jen v případě, že budou k dispozici)

Co nejdřív
Pokud se domluvím na konkrétním dni a čase, přijedu na určenou adresu.
Obhlédnu stav věci, posoudím a navrhnu postup / způsob práce. Sdělím předběžný odhad ceny materiálu a práce. To se od skutečných nákladů více či méně může lišit. Na základě odhadu předběžné kalkulace, pokud se jedná o velký rozsah prací (kompletní rekonstrukce nebo nová elektroinstalace), požaduji složení zálohy. Na přijatou hodnotu složené zálohy, vydávám potvrzení.

Vše, na čem se domluvíme, bude (musí) mít písemnou formu včetně případných nákresů a stvrzeno podpisem – „Dohoda o práci“.

Co pak

Započetí prací je v závislosti na časových možnostech zákazníka. Nachází-li se v prostoru či objektu nábytek, který by mohl při probíhající práci překážet a není přemístěn jinam, jsem nucen účtovat položku „více práce“ za jeho přemístěni.

Za případné neúmyslné poškození majetku zákazníka v prostoru vykonávaných prací, nenesu žádnou odpovědnost. Aby k takové situaci nedošlo, vyhrazuji si možnost na odmítnutí zakázky, do doby než bude zjednána náprava nebo pokud se nedohodnu na odstranění překážek.

Ze strany zákazníka uvítám průběžnou kontrolu, zda je vše podle požadavku zákazníka. Může se stát, že se změní dispozice a dojde tím i ke změně původní dohody o práci. Tyto změny se musí zapsat a potvrdit podpisem. Toto chrání obě zúčastněné strany.

Odpadní materiál
V průběhu a na konci pracovního dne uklízím nahromaděnou suť případně jiný odpadní materiál na předem určené místo. Nejsem však zařízen na likvidaci tohoto odpadu.

Co nakonec
Jakmile zedníci a malíř dokončí svou práci, opět se vracím k propojování a kompletaci rozváděče, zásuvek, vypínačů a svítidel. Po skončení těchto prací, musí proběhnout kontrola zákazníkem. Za předpokladu, že je vše v pořádku a dle požadavků, dojde k předání a dorovnání finanční stránky. Skončení práce se opět stvrzuje podpisem. Všechny písemné záznamy musí obsahovat datum a podpis.

Stručný náhled možných typů elektroinstalace

V následujících odstavcích s doprovodnými obrázky, najdete stručný popis elektroinstalačních možností.

Možnosti kabelových instalací

Povrchová instalace (na zeď)

Pokládka kabeláže na zeď, je možná různými způsoby:

V lištách / trubkách

Kabely nebo jejich svazky jsou volně vloženy do plastových lišt a zakryty víkem, v případě plastových trubek jsou kabely vkládány jednotlivě. Pouze pokud dovolí vnitřní průměr použitých trubek, může být vloženo/vsunuto více kabelů. Samotné kabely vidět nejsou, jen trasy lišt.
V případě použití plastových lišt odpadá sekání drážek do zdiva. Práce je výrazně čistší, rychlejší – někdy i levnější (závisí na použitém světlém rozměru lišt). Tento systém je možné použít pro celý rozvod kabeláže od rozvaděče až k vypínačům, zásuvkám i stropním svítidlům systémem povrchové montáže a prakticky kdekoliv. Lišty se připevňují přímo na zeď nebo strop pomocí hmoždinek a vrutů.

 


Montáž na zeď – rozvaděč v panelovém bytě
Povrchová montáž rozvaděče a zapojení

 

Povrchová instalace (na zeď) 2

Montáž na zeď se používá také v prostorech různých provozoven nebo dílen – prostě tam, kde se vyskytují prašná nebo vlhká prostředí. Z tohoto důvodu se používají prvky mající tzv Ochranný stupeň krytí IP 00 – 68. Přestože kabely jsou pod omítkou, zásuvky  230V i 420V, včetně vypínačů všech řad jsou montovány na povrch – tedy na zeď.  Obvykle se tyto prvky montují do výšky 120 cm (nebo výš) od podlahy. Pro názornost je tu pár fotografií.


Dokončení budoucího pracoviště pro více strojů
Dokončení budoucího pracoviště pro více strojů

Budoucí pracoviště pro dva stroje 420V/32A


Komplet třífázové a jednofázové zásuvky – užití nejen v garáži

Řadové uspořádání zásuvek a vypinačů

Řadové uspořádání zásuvek a vypinačů

Stropní povrchová montáž v trubkách

Instalace v trubkách ke svítidlům Instalace v trubkách ke svítidlům

 

Pomocí zatloukacích plastových příchytek a stahovacích pásků
Nejjednodušší a snad i nejlevnější systém rozvodů elektroinstalace.
Založeno na principu plastové příchytky – hřebu s příčně dutou hlavou pro možnost protažení vázacího pásku (Binder) s následným pevným přichycením kabelu. Lze použít i pro dočasné provizorní vedení kabeláže, při zachování profesionálního i bezpečného přivedení elektrické energie do vzdálenějších míst v nebo na budově.
Vhodné také pro instalaci nad sádrokartonový strop obytné části domu nebo technicko-konstrukční prostředí, domácí garáže i pro venkovní prostředí, při dodržení ochrany polohou – do výšky, kam se nelze bez pomůcky volně dostat. Obdoba lištového systému, jen bez lišt. Kabely jsou viditelné a nemají ochranu před vandalizmem či jiným i neúmyslným poškozením.
V některých případech se tohoto stylu kabelové pokládky může užít i v rámci tzv „designové instalace“, tímto způsobem by však takto neměly být vedeny kabelové svazky.

 

Plastové příchytky na stropě – Designový styl pro osvětlení

V kabelovém lůžku v mezistropu

Tento systém se používá jen pokud bude instalován stropní podhled pod stávající strop. Např sádrokarton, OSB desky a pod.
Jedná se o konstrukci plechových či plastových žlabů připevněných přímo ke stropu pomocí profilových konstrukčních prvků a vrutů.
Systém je možné použít pouze ve skrytém prostoru nad falešným stropem, a to včetně tzv servisních otvorů v místech, kde jsou propojovací uzly – propojení kabelů.

 

Instalace v podlaze
Patří mezi jednoduché instalace bez  omezení příčkami.Pokládka kabeláže v podlaze nachází uplatnění především v novostavbách, kde je možné svazky kabelů či jednotlivé kabely zalít betonovou vrstvou podlahy. Vhodné pro rodinné domky s betonovými podlahami na všech podlažích domku. Kombinuje se především s instalací pod omítku.
Kabely však mohou vést i v tzv kabelových kanálech, do nichž je možný přístup i po dokončení instalačních prací a lze kdykoli přidávat další nebo ubírat silová i datová kabelová veden, pokud prostorová a indukční kapacita trasy toto umožňuje. Je vhodné značení jednotlivých kabelů, kvůli pozdější identifikaci trasy a potřebné úpravě. Nedoporučuji umístění kabelového kanálu přímo u paty obvodového zdiva místnosti či budovy. Je to proto, aby bylo možno volného místa použít k upevnění přivrtáním různých konstrukcí do podlahy. Vhodné pro pro dílny, kde nejsou stroje a jiná zařízení přímo u zdi, ale někde uprostřed místnosti či haly. Podélný odstup kabelového kanálu od obvodového zdiva, by měl být alespoň 20 cm.

Kabeláž v podlaze

Příprava podlahového topeníPříprava k podlahovému topení

 

 

 

Instalace pod omítku (do zdi)
Pokládka kabeláže, instalace krabic, rozvaděče a kompletace probíhá v několika fázích:

1. vysekání potřebných drážek pro kabely ve zdivu (ručně nebo pomocí el. kladiva)
2. pokládka kabeláže a přichycení sádrou
3. připravení krabic pod vypínače a zásuvky
4. zednické práce + začištění (obklady, štuk aj) – musí si zajistit sám klient
5. zapojení zásuvek, vypínačů, rozvodnic
6.kompletace rozvaděče a zapojení
7. proměření a kontrola obvodů bez napětí
8. připojení rozvaděče k elektrické síti, proměření všech obvodů, kontrola a vyzkoušení
9. zkušební připojení elektrického přístroje (lampa, vrtačka etc).

Instalace pod omítku (do zdi)

   


To se často stává

dokud není kabeláž pod omítkou nebo v liště, myši si pochutnávají na izolaci kabelůHlodavci si pochutnávají na izolaci kabelů, pokud investor otálí se zaplacením již hotové práce dokud není kabeláž pod omítkou nebo v liště, myši si pochutnávají na izolaci kabelůHlodavci si pochutnávají na izolaci kabelů, pokud investor otálí se zaplacením již hotové práce

Příprava pro elektroměr

Vysekání otvoru do zdi pro usazení rozvaděče

Usazení rozvaděče

Připojení přívodního a vývodního kabelu

Zaklopení ochrannou deskou

Finální dokončení usazení a montáže elektroměrového rozvaděče

Další ukázka elektroinstalační práce toho, jak probíhala na různých stavbách.

Kabelový svazek před zalitím betonovou vrstvou podlahy

Hlavní přívod v podlaze

Kabeláž svedená do rozvaděče

Kabeláž svedená do rozvaděče

Finální dokončování


… před …

… a po…

důkaz, že automatizace výroby má taky své chyby 🙂 aneb překvapení od výrobce

Skvělá práce mého kolegy

Skvělá práce mého kolegy

Uchycení a připojení ventilátoru

zkompletovaný ventilátor – Americký výrobek